ZŠ a MŠ Krásný Dvůr 24. 9. 2024 pořádala oblastní soutěž v přespolním běhu, které se zúčastnili žáci 4. – 9. ročníku základních škol. V jednotlivých kategoriích se představila školní družstva podbořanské oblasti (ZŠ a MŠ Krásný Dvůr; ZŠ Podbořany, Husova 276; ZŠ TGM Podbořany; ZŠ a MŠ Vroutek; Masarykova ZŠ Lubenec; ZŠ Kryry) a host z chomutovského okresu ZŠ a MŠ Vilémov.

Žáci soutěžili ve čtyřech věkových kategoriích, dívky a chlapci zvlášť. Ti nejmladší (žáci     II. kategorie – 4. a 5. ročník) se snažili o co nejrychlejší proběhnutí trasy 1 km, dále se velké bitvy svedly na tratích 1,5 km (žákyně III. kategorie – 6. a 7. ročník a IV. kategorie – 8. a 9. ročník), 2 km (žáci 6. a 7. ročníku) a 3 km (žáci 8. a 9. ročníku). Sčítá se vždy pořadí prvních čtyř závodníků z každého družstva.   

V těžké konkurenci se neztratili ani žáci domácí školy – ZŠ a MŠ Krásný Dvůr. Chlapci 6. a 7. ročníku (ve složení Philip Strunz, Dominik Švestka, Marek Vlasák a Lukáš Mimovič) vyhráli svou kategorii. Mezi prvními deseti závodníky byl trojlístek Philip Strunz (2. místo), Marek Vlasák (4. místo) a Dominik Švestka (10. místo). Postup do okresního kola si vybojovala také děvčata ze 4. a 5. ročníku, která skončila na 2. místě (Sophie Strunz, Kateřina Kotrcová, Sofie Hoštová, Ema Zimermanová, Dorothea Procházková, Tereza Burdová a Aneta Tyšerová). I děvčatům se podařilo mít v nejlepší desítce hned trojici závodnic – Tereza Burdová (4. místo, 7. Sofie Hoštová a 10. Sophie Strunz). Pouhý jeden bod od celkového třetího místa skončil tým žáků 4. a 5. ročníku. V této kategorii se nejvíce z našich zadařilo Davidu Sturmovi (6. místo). Stejné umístění získala mezi nejstaršími žákyněmi Tereza Hrušková.  

Nejen jim, ale všem žákům, kteří reprezentovali naší školu, tímto děkuji.

Vítězové jednotlivých kategorií se představí 30. 9. 2024 v okresním kole, které proběhne opět v Krásném Dvoře, tentokrát pod záštitou ZŠ Podbořany, Husova 276. Zde se představí nejlepší výběry z podbořanské, žatecké a lounské kategorie. 

Závodu se zúčastnilo 184 závodníků. Díky naprosto fantastické spolupráci s vedením Státního zámku Krásný Dvůr se podařil i přes nepřízeň počasí téměř dokonalý průběh. Touto cestou bych rád poděkoval kastelánovi zámku panu Vaněrkovi a týmu jeho pracovníků nejen za umožnění samotného závodu, ale také poskytnutí všech dostupných prostor jako zázemí pro všechna družstva, ale také například připravení několika várnic s teplým čajem.

Mgr. Václav Kotrc